Rätt familj till rätt barn

Barnets rättigheter

Barnets rättigheter

Barnets rätt:

I FN:s barnkonvention finns bland annat bestämmelser som anger olika rättigheter som barn har. Grundläggande principer är:
Alla barn har lika värde och samma rättigheter.
Barn får inte diskrimineras i förhållande till vuxna eller andra grupper av barn och ska skyddas mot diskriminering.
Barnets bästa ska komma i första hand, vid alla slags åtgärder och beslut som berör barnet.
All planering och alla beslut ska innefatta en prövning av barnets bästa. Alla barn har rätten till livet och att få utvecklas till en trygg individ.
Respekt för barnets åsikter.
Barn har rätt att föra sin egen talan, att bli tagna på allvar och bli lyssnade på. Barn ska ges möjlighet till inflytande i frågor som rör dem.
Barn har ingen skyldighet att ha eller bilda en egen åsikt, och ingen kan tvinga ett barn att avslöja sina tankar eller åsikter, men det får inte finnas hinder för barnet att uttrycka dem.

Föräldrars gemensamma ansvar. Barnets föräldrar har det grundläggande ansvaret för barnets utveckling. Konventionen understryker att båda föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling och att även föräldrarna ska följa principen om barnets bästa i sin föräldraroll.
Barnets bästa och barnets röst:
I enlighet med FN:s barnkonvention ska alla barn som blir föremål för insatser enligt SoL eller LVU informeras om sina rättigheter. Detta innebär en ovillkorlig skyldighet för socialtjänsten att se till att barnet får information på ett sätt som barnet kan ta till sig, utifrån ålder och mognad.

För oss är barnperspektivet väldigt viktig och FN:s barnkonventions värderingar grundar vi vår verksamhet på.


 







.

© 2016 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode